για την κατάργηση της μισθωτής εργασίας, του χρήματος και του κράτους ─ για τον κομμουνισμό

Παρουσίαση της μπροσούρας «Ραντεβού με τον Ζ. Η Λαϊκή Ενότητα ενάντια στον Ταξικό Πόλεμο (Χιλή 1970-73)» και προβολή

Share with:


Σάββατο 8 Δεκεμβρίου

7 μ.μ. – ΠΡΟΒΟΛΗ του 3ου μέρους του ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Η μάχη της Χιλής» (Π. Γκουζμάν)

Το τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Η μάχη της Χιλής» του Πατρίσιο Γκουζμάν καταγράφει κινηματογραφικά την εμπειρία του προλεταριακού κινήματος στη Χιλή την περίοδο 1970-73: καταλήψεις εργοστασίων, καταλήψεις γης, διανομή των προϊόντων που παρήγαγαν οι εργάτες στις κατειλημμένες επιχειρήσεις και τα αγροκτήματα σε επίπεδο γειτονιάς από προλεταριακές συλλογικότητες -συχνά χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος-, ένοπλες περιφρουρήσεις των αγώνων. Πρόκειται για μια πραγματική αποκάλυψη: ένα ταξικό κίνημα που έκανε τα πρώτα βήματα για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και τη δημιουργία νέων κομμουνιστικών κοινωνικών σχέσεων παραγωγής και αναπαραγωγής.

8.30 μ.μ. – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της ΜΠΡΟΣΟΥΡΑΣ από το εγχείρημα ΑΝΤΙΘΕΣΗ: «Ραντεβού με τον Ζ: Η Λαϊκή Ενότητα ενάντια στον ταξικό πόλεμο (Χιλή 1970-1973)»

Τι ήταν όμως αυτό που κράτησε πίσω αυτό το κίνημα; Ποια ήταν τα όριά του; Η μπροσούρα του Patrick Péquenaud «Ραντεβού με τον Ζ: Η Λαϊκή Ενότητα ενάντια στον ταξικό πόλεμο (Χιλή 1970-1973)» επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μέσα από μια κριτική θεώρηση της ιστορίας αυτού του φλογερού και, συνάμα, τραγικού κινήματος αναδεικνύοντας, από τη μια μεριά, τον αντεπαναστατικό ρόλο της Λαϊκής Ενότητας, του συνασπισμού του Σοσιαλιστικού, του Κομμουνιστικού και ορισμένων άλλων μικρότερων κομμάτων, που εκείνη την περίοδο είχε στα χέρια του την κυβερνητική εξουσία, υπονομεύοντας συστηματικά, αφοπλίζοντας και καταστέλλοντας τις πιο ριζοσπαστικές πρακτικές του κινήματος και, από την άλλη μεριά, τις αυταπάτες πολλών χιλιανών προλετάριων που έβλεπαν την κυβέρνηση του Αλιέντε ως δική τους κυβέρνηση, μένοντας προσκολλημένοι στη λεγκαλιστική ιδεολογία της «ειρηνικής μετάβασης στον σοσιαλισμό» και σε μια εθνική-λαϊκιστική αντίληψη για την κοινωνική αλλαγή.

H μπροσούρα πρωτοδημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2017 στο Στρασβούργο (Γαλλία). Τα σκίτσα και γενικά η εικονογράφηση του εξωφύλλου και του εσωτερικού είναι πρωτότυπα και τα έχει φτιάξει ο Monsieur K. Μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2018 από το αντιεξουσιαστικό κομμουνιστικό εγχείρημα Αντίθεση.