για την κατάργηση της μισθωτής εργασίας, του χρήματος και του κράτους ─ για τον κομμουνισμό

Ανακοινώσεις

Share with:


Για τη Rosa Nera και όλες τις καταλήψεις που έχουν δεχτεί την κρατική καταστολή

Οι καταλήψεις αποτελούν το έδαφος που απελευθερώνει μέσα στην πόλη το ανταγωνιστικό κίνημα ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος του. Αποτελούν την κατεξοχήν μορφή έμπρακτης κριτικής της καπιταλιστικής πολεοδομίας, την κατεξοχήν μορφή απαλλοτρίωσης του πλούτου τον οποίο παράγουμε συλλογικά κάθε μέρα αλλά αυτός ορθώνεται απέναντι μας σαν ξένη δύναμη και μας εξουσιάζει παίρνοντας τη μορφή του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας – παίρνοντας τη μορφή της αδιάκοπα συσσωρευόμενης απονεκρωμένης εργασίας μας.

Σε αυτό το προσωρινά και ανολοκλήρωτα απελευθερωμένο έδαφος, χρησιμοποιώντας το ελάχιστο κομμάτι του κοινωνικού πλούτου που έχουμε καταφέρει να απαλλοτριώσουμε, γίνεται μια συλλογική απόπειρα μετασχηματισμού του αλλοτριωμένου χωροχρόνου της καθημερινής ζωής μέσα στην καπιταλιστική πόλη σε πεδίο συνάντησης, ζωντανού διαλόγου και αγώνα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι κάθε είδους λειτουργοί του κράτους και του κεφαλαίου (υπουργοί, επενδυτές, δήμαρχοι, πρυτάνεις και άλλα καθάρματα) επιτίθενται με τέτοιο μένος στη Rosa Nera, την Terra Incognita, τη Δερβενίων 56 και όλες τις καταλήψεις που έχουν κατασταλεί και εκκενωθεί τα τελευταία χρόνια. Το διακύβευμα δεν είναι άλλο από τη διαιώνιση της εξουσίας της νεκρής εργασίας επί της ζωντανής δραστηριότητας, από τη διαιώνιση της εξουσίας του θανάτου επί της ζωής. Η καταστολή των καταλήψεων είναι πλευρά της απόπειρας του κεφαλαίου να συνθέσει την ολότητα του χώρου των πόλεων σε δικό του ντεκόρ.

Τα μέλη του αντιεξουσιαστικού κομμουνιστικού εγχειρήματος «Αντίθεση» και τα μέλη του περιοδικού «Το Διαλυτικό» που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο νιώθουμε κομμάτι της ζωής της Rosa Nera. Η δομή βιβλιοθήκης «Βιβλιοθήκη 451» της κατάληψης συμβάλλει στην κυκλοφορία των εκδόσεών μας από την αρχή της ύπαρξης των εγχειρημάτων μας, όπως το κάνει και για δεκάδες άλλα εκδοτικά εγχειρήματα και ομάδες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου και του ανταγωνιστικού κινήματος. Οι τρεις πολιτικές εκδηλώσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στη Rosa, με αφορμή την έκδοση των βιβλίων και των κειμένων μας, αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί στην κατάληψη. Η Rosa Nera έχει παραγάγει έναν πλούτο σκέψης, κριτικής, συζήτησης και δράσης που είναι αδύνατον να μετρηθεί με χρηματικούς όρους ή με όρους κρατικών πιστοποιητικών, ακριβώς γιατί βρίσκεται έξω από τη λογική του εμπορεύματος και του κράτους και τίθεται ενάντια σε αυτή.

Η ζωή και το περιεχόμενο της κατάληψης συγκρούεται τόσο με την εκμετάλλευση της εργασίας και την οικειοποίηση του ανθρώπινου περιβάλλοντος από το ξενοδοχειακό, και όχι μόνο, κεφάλαιο όσο και με την παροχή πολιτισμικών υπηρεσιών από τις δημοτικές αρχές, που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τη θρυμματισμένη ενότητα της σημερινής κοινωνίας και την απόλυτη έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας που τη διακρίνει και να κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια για την πραγμοποίηση και τον κατακερματισμό της καθημερινής ζωής, οργανώνοντας διαχωρισμένες πολιτισμικές δραστηριότητες και events όπου οι παθητικοί θεατές καταναλώνουν την κουλτούρα ως εμπόρευμα, έχοντας χάσει τη δυνατότητα να την παράγουν οι ίδιοι εφόσον έχουν απολέσει τον έλεγχο πάνω στο σύνολο της δραστηριότητάς τους. Απέναντι στην ψευδοεπικοινωνία της κρατικά και δημοτικά εγγυημένης κουλτούρας, η Rosa Nera και οι καταλήψεις αποτελούν πόλο αποκατάστασης της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και ανάληψης, από τους ίδιους, του ελέγχου της δημιουργικής τους δραστηριότητας, όπως δείχνουν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην κατάληψη τα τελευταία 16 χρόνια.

Η αλληλεγγύη στη Rosa Nera και σε όλες τις καταλήψεις που έχουν δεχτεί καταστολή και η υπεράσπισή τους αποτελούν αναπόσπαστη πλευρά του αγώνα για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της δραστηριότητάς μας και της ζωής μας στο σύνολό της. Αποτελούν δηλαδή αναπόσπαστη πλευρά του αγώνα για να ανακτήσουμε την ίδια την ανθρώπινή μας υπόσταση.

Οι άσχημες μέρες θα τελειώσουν

 20 Σεπτεμβρίου 2020

Αντιεξουσιαστικό Κομμουνιστικό Εγχείρημα «Αντίθεση»

Περιοδικό «Το Διαλυτικό»